Afgelopen dagen waren er berichten in het nieuws over het onderzoek naar het sluiten van afdelingen in het Gelre Ziekenhuis te Zutphen.
Veel mensen zijn bezorgd over de berichten dat Gelre Ziekenhuizen onderzoek doet naar het verplaatsen van zorg. De indruk is dat dit primair gedaan wordt om kosten te besparen. Voor de inwoners van de gemeenten Zutphen en ook voor omliggende gemeenten, waaronder Bronckhorst, is het juist belangrijk dat er in Zutphen een volwaardig ziekenhuis is. Er is een petitie gestart voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Ook inwoners van Olburgen en Rha kunnen deze petitie ondertekenen: https://redhetgelre.nl Beste inwoner van Rha, De IJsselkaravaan is een project voor en door inwoners van kleine kernen langs de IJssel, waarin we op zoek gaan naar de waarden van het landschap en deze in kaart brengen. Wij doen dit in Oene, Rha, Kampereiland, Brummen, Vorchten-Veessen, Olst, Herxen en Terwolde. De IJsselkaravaan is een project van de IJsselbiënnale en staat niet in dienst van ruimtelijke plannen. Rha kozen wij vanwege de ligging op een rivierduin. Dat prikkelde onze nieuwsgierigheid naar hoe het landschap er hier uitziet. Toen we ter plekke in gesprek gingen over het landschap, hoorden we echter ook de vrees over ontwikkelingen en plannen rondom bijvoorbeeld recreatieparken en windmolens. Dat gaf ons het vermoeden dat we u misschien kunnen helpen om datgene in kaart te brengen, wat u wilt behouden en verdedigen. Natuurlijk wordt er binnen de SBOR en andere lokale initiatieven al het gesprek gevoerd over de waarden en de toekomst van het landschap van Rha. Dit gesprek is echter vaak een reactie op een plan dat er al ligt, waarmee uw kijk op het landschap later op tafel komt dan wenselijk. Wat wij hopen te bereiken, is dat datgene wat u als inwoners van belang achten in uw leefomgeving, vooraf wordt meegenomen in eventuele toekomstplannen die op Rha betrekking hebben. Om de lokale ruimtelijke identiteit te kunnen verdedigen, moet je hem eerst met elkaar in kaart brengen. En dat is precies het doel van de IJsselkaravaan. Als voorzet delen wij hier nu dit landschapsbeeld met u, dat vooralsnog alleen uit onze eigen observaties van Rha bestaat: http://ijsselkaravaan.nl/rha/ Zoals gezegd zijn wij slechts passanten. U als inwoner kent Rha het beste. Wij nodigen u daarom uit om dit landschapsbeeld te verrijken met uw eigen verhalen, foto’s, toekomstwensen en gevoelens over het landschap van Rha en omgeving, als uw persoonlijke aanvulling op de zin: Rha is voor mij… U kunt uw antwoord in de vorm van een beeld en een korte toelichting sturen tot 1 mei naar ijsselkaravaan@ijsselbiennale.nl Wij verwerken alle inzendingen in het definitieve landschapsbeeld, dat naar alle inzenders wordt gemaild zodra het af is. Dat is naar verwachting in mei/juni. We doen hierin ook suggesties voor gesprekken en andere activiteiten naar aanleiding van uw inzendingen. Uw eigen suggesties nemen we daar graag in mee! Hartelijke groet, Heidi Linck en Peter Hermens www.ijsselkaravaan.nl ![]()
![]() In het kader van het MIRT (MIRT = Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport; betreft een systematiek voor planvorming, besluitvorming en financiering van maatregelen) is voor de uiterwaarden Havikerwaard, Fraterwaard en Olburgerwaard in het afgelopen half jaar een 'MIRT-onderzoek' uitgevoerd door een onderzoeksbureau. Deze eerste stap heeft tot doel om in het betreffende gebied alle opgaven, initiatieven en ambities van alle betrokken partijen in beeld te brengen, evenals de belangen en belanghebbenden. Als het MIRT-onderzoek is afgerond wordt besloten of er voldoende redenen zijn om al dan niet verder te gaan met het MIRT-proces in de Havikerwaard, Fraterwaard en Olburgerwaard. Is dit het geval, dan zal hierna een 'MIRT-Verkenning' plaatsvinden wat moet leiden tot een voorkeursbeslissing (onderzocht wordt welke opgaven uit het 'MIRT-onderzoek' kansrijk zijn) gevolgd door een MIRT-planstudie wat moet leiden tot een besluit en vervolgens is de volgende stap de uitvoering van de plannen. Om misverstanden te voorkomen: in deze fase worden er géén besluiten genomen over de te nemen maatregelen; het is dus puur een inventarisatie om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen van reeds lopende of voorgenomen projecten. In deze fase is dus nog geen sprake van nieuwe planvorming. Een bezwaar indienen is in deze fase dan ook niet mogelijk. Op 11 maart heeft de provincie Gelderland samen met het onderzoeksbureau een digitale bijeenkomst georganiseerd voor alle geïnteresseerden. Specifiek voor de uiterwaarden van Olburgen (Olburgerwaard) zijn in de MIRT-onderzoeksfase al een aantal bestaande opgaven en ambities benoemd. De belangrijkste punten zijn:
|